Bananmuffins med choklad
Muffinsen på bilden är det inte jag som bakat!
Nej, det är faktiskt så att jag har en karl som är helt tokig i saker med banansmak.
Tills förra veckan var det på mitt ansvar att baka banankakor och liknande, men så skulle jag ut en vända i spåret och sötet fick då för sig att han skulle baka bananmuffins tills jag kom tillbaka och bad då efter ett recept.
Recept?!
Det är väl bara att slänga ihop lite grejer?
Nähä, inte det...
Nå, i all hast utformade jag ett recept som visade sig fungera alldeles utmärkt upptäckte jag när jag kom tillbaka från naturen. Sen dess har det bakats två satser till och nu senast med mörk choklad nedhackad i de som jag fick.
Eftersom det nu blev en sådan succé så ska jag dela med mig receptet.
(Smeten räcker till tolv mindre muffins och ca nio större eller nåt. )
Börja med att sätta ugnen på 225 grader.
1 dl socker (eller mindre om man vill)
2 mosade bananer (inte FÖR mogna, eftersom stärkelsen hjälper till att binda smeten)
2 tsk vaniljsocker
1½ - 2 dl sojamjölk
½ - 3/4 dl olja
1 krm salt
1 ½ tsk bakpulver
2½ - 3 dl vetemjöl
Vispa (man behöver inte använda elvisp, det går lika bra med en vanlig visp. Eller en sked, eller en gaffel.. Det spar el och tränar armmusklerna) ihop socker, banan, vaniljsocker, olja och sojamjölk. Blanda ner vetemjöl, salt och bakpulver till en jämn (nåja) smet. Klicka ner smeten i muffinsformar eller en VÄL smord muffinsplåt och skicka in plåten i ugnen i typ 18 minuter eller tills det ser klart ut och doftar gott.
Det kan se klart ut på 10 minuter om man glömt att vrida om från Snabbuppvärmning till runtom-värme (över och under), men då blir det väldigt kletiga muffins..*host*
Anledningen till att receptet är lite schizofrent är för att jag själv brukar vara på olika humör.
Ibland vill jag inte ha så mycket socker och fett i, då tar jag lite mindre av det helt enkelt. Så kan man utifrån det behöva modifiera mjöl och vätskemängden. För de som inte har sockerkaksmetsreferenser så ska smeten kunna rinna av en sked i sakna mak. Ungefär.
Vill man så kan man som sagt hacka ner lite choklad i smeten. Eller bär kanske. Det beror på vad man är sugen på.
Nu ska jag ägna mig åt mental träning.
På återseende.
2 kommentarer:
Kan man ha mjölk istället för sojamjölk?
Kan man ha smör istället för olja?
Det kan man, men det säger jag naturligtvis inte högt ;)
Skicka en kommentar